Seri de spiritualitate ortodoxa in Capitala
Preoti marturisitori in inchisorile comuniste este noua tema a seriei de conferinte de spiritualitate crestin-ortodoxa ce se desfasoara la Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti. La prima intalnire dedicata acestei teme, care a avut loc joi, 28 ianuarie, in amfiteatrul Dumitru Staniloae, au fost evocati preotii Dimitrie Bejan, Dumitru Argint si Ilie Imbrescu, informeaza Ziarul Lumina.Despre cei trei preoti marturisitori au vorbit Adrian Nicolae Petcu, istoric si cercetator CNSAS, care a prezentat aspecte biografice inedite, Paul Imbrescu, fiul parintelui Ilie Imbrescu, Sorin Lavric, scriitor si profesor la Facultatea de Filosofie din Bucuresti, si pr. Gheorghe Holbea, organizatorul serilor de spiritualitate ortodoxa si prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Capitala.Scopul serilor de spiritualitate ortodoxa, a precizat scriitorul Sorin Lavric, este de a cultiva memoria acestor preoti marturisitori si de a credibiliza marturia ortodoxa in fata falselor afirmatii potrivit carora Biserica Ortodoxa Romana nu s-a opus comunismului, iar drept marturie stau cei 2.000 de preoti ortodocsi care au fost inchisi, dintre care aproape 200 au trecut la Domnul. Acesti marturisitori au aparat credinta si este pacat ca astazi sa nu vorbim despre ei. Nu o face doar Biserica, ci si intelectualii laicii, si este foarte important acest lucru. Cazurile preotilor marturisitori sunt valabile pentru noi. Ele sunt situatii-limita de trecere printr-o experienta spirituala, care presupun o trecere a pragului, de iesire din rutina, din comoditate. Pentru acesti preoti a fost o initiere, o transfigurare prin suferinta, de aceea, cele trei cazuri sunt pentru noi un model, o incurajare ca la capatul suferintei poti sa iesi mai bun , a explicat Sorin Lavric.Serile de spiritualitate ortodoxa, a explicat si pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, organizatorul evenimentelor, au menirea de a prezenta marturia preotilor marturisitori din temnitele comuniste, subliniind astfel ca martirajul nu este o experienta a torturii , un produs al tortionarilor , ci presupune proclamarea in extaz a vederii lui Dumnezeu, asemenea Sfantului Arhidiacon Ştefan, primul martir, si iertarea tortionarilor, precum Mircea Vulcanescu si parintele Dimitrie Bejan. Noi ne intoarcem spre un trecut care este transfigurat prin suferinta, in care nu etichetele, fie ele politice, ne intereseaza, ci etosul crestin in care omul ajunge sa-i ierte pe cei care l-au torturat , a conchis pr. Gheorghe Holbea.In cadrul evenimentului a fost vizionat un film despre personalitatea parintelui Dimitrie Bejan, realizat de regizorul Radu Gaina, si au fost recitate poezii crestine de scriitoarea Lidia Popita Stoicescu si actorii Ana Calciu, Brandusa Mircea, Magda Catone si Tomi Cristin.
Category: News and events
Added: Feb 1, 2016
Users login
username:
Password:
Reclama
Contact Us

Loading...

Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.
Biblia ortodoxa: www.biblia-ortodoxa.ro - Site de prezentare a bibliei ortodoxe, talcuiri, articole. Ofera Evanghelia si Apostolul zilei.
Biblia audio: www.biblia-audio.ro - Varinta audio partiala a bibliei ortodoxe.
Portal ortodox online: www.crez.ro
Calendar ortodox: calendar-ortodox.crez.ro - Calendar ortodox pentru anul curent generat dinamic cu icoana zilei; poate fi preluat de alte site-uri prin intermediul unui script.
Ascetica ortodoxa: www.ascetica.ro - Articole de cultura ortodoxa: religie, filozofie, stiinta.
Orthodox portal: www.orthodox.ro - A presentation of the orthodox romanian treasure.